Over mij

Over mij

Stress en spanningen zijn niemand vreemd, maar langdurige spanning is niet goed voor je systeem. Muziek is een zeer krachtig middel om spanning in je lijf te leren herkennen en ontladen. 

Alleen het luisteren naar muziek kan al helpen bij het verminderen van pijn en stress. Het creëren zelf helpt je om uit je hoofd te stappen en contact te maken met je gevoel. Muziek kent een aantal bewezen helende effecten:

Muziek is de rode draad door mijn leven. Na als kind één keer in het magische binnenwerk van een vleugel te hebben gekeken, moest en zou ik op pianoles. Nog steeds vind ik het wonderlijk dat technisch geavanceerd gereedschap, wat de meeste instrumenten zijn, zoveel emoties kunnen losmaken.

Muziek is altijd aanwezig geweest, maar was niet mijn eerste vakgebied. Na twee jaar kunstacademie en vier jaar filmacademie heb ik bij diverse filmproducties gewerkt, voornamelijk als belichter. Daarna volgde het theater. Naast het opbouwen van lichtinstallaties, bediende ik de lichtcomputer. Zeker bij musicals was de timing en het mee ‘flowen’ met het ritme van de show erg belangrijk. Later, als voorstellingsleider, had ik het genoegen om alle aspecten van de show te mogen timen.

Toch merkte ik dat mijn hang naar muziek groter werd en ik meer en meer behoefte kreeg aan het creëren van eigen muziek. Na een burn-out besloot ik afscheid te nemen van mijn werk in het theater en koos ik voor de liefde voor muziek. 

Ik ging muziekworkshops geven op scholen, trad op op feesten, speelde mee in een theater-voorstelling, was muzikaal begeleider bij euritmie-lessen, maakte multimedia-installaties en ging werken als muziektherapeut en agoog in een instelling voor mensen met een beperking.

Daar begon voor mij het echte performen en ontwaakte er iets in mij. Ik ontdekte dat een verhaal brengen met een theaterproductie (met vier trailers licht, geluid, decor, kleding en pruiken, cast, crew en orkest) op dezelfde principes gebaseerd is als spelen voor een cliënt met een simpel instrument zoals een triangel. De communicatie tussen de speler en de toehoorder maakt dat artiest en publiek beide actieve participanten zijn. Hier kunnen bijzondere dialogen uit ontstaan.

Dit principe pas ik nu ook toe in mijn praktijk. Ik zorg voor de veilige omgeving, de muziek brengt de dialoog op gang. Door hier ontspannen en spelenderwijs mee aan de slag te gaan, wordt vaak precies de juiste snaar geraakt. Keer op keer is dat prachtig om te ervaren. 

Mocht je meer willen weten over mij, mijn werkwijze en wat ik voor jou kan betekenen, neem gerust contact op. Ik sta je graag te woord. 

Ruloff Manuputty 

Meer over muziekcoaching
Neem contact op